Vse stvari imajo svoje začetke in zaključke. Je zaključek leta res tako pomemben? Morda na te stvari gledam drugače, od kar nekatere zaključke vrednotim tehtneje od drugih. Zaključek leta, samo en nov dan v kopici drugih. Zaključek odvajanja, čisto nov začetek. 🙂 Le kdaj pride ta zaključek, to bi bilo dobro vedeti. 😉 Res pa je, da je vsak zaključek tudi priložnost, da stvari pretehtamo in na novo postavimo. Čeprav – kaj ni tako, da to lahko storimo kadar koli?

Kot je rekel V. Frankl: “Na pretekle, že izvršene dogodke, nimamo nobenega vpliva več. V vsakem sedanjem trenutku pa ima človek priložnost nove izbire. Zlasti v trenutkih najhujših kriz lahko na novo premislimo in začrtamo svoje življenje.”

Naj bo to v kriznih situacijah, ob zaključku leta ali v kateri koli drugi situaciji, dobro se je ozreti nazaj, na vse, kar smo dosegli in kar nas je v preteklem obdobju osrečevalo, navduševalo, premaknilo in razveselilo. In si zadati cilje za naprej. Pa če temu rečemo novoletna zaobljuba, letni plan, osebni cilji ali kako drugače. Novo leto prinaša 365 dni, ko se imamo priložnost lotiti tistega hobija, ki ga obožujemo! Začeti karierno pot, o kateri skrivoma sanjamo. Posvetiti več časa prijateljem, družini, partnerju. Kupiti domačo žival. Začeti družino. Iti na dolgo željeno potovanje. Si končno vzeti čas zase. Kaj je tisto, kar si želite doseči vi? Jaz komaj čakam, da si vzamem čas in zapišem svoje želje, sanje, vizijo za naprej. Imam neskončno priložnosti, da ustvarjam, se razvijam, delim in rastem. Le slediti moram sebi in pustiti svoji intuiciji, da mi (po)kaže pot. 😉

Pogled nazaj

Moj pogled na prejšnje leto me navdaja z mnogimi občutki. Ponosna sem nase, za vse, kar sem dosegla, pri čemer glavno krono še vedno nosi odvajanje. Odvajanje od kortikosteroidnih krem je že tretje leto zapored najtežja naloga, ki jo opravljam. Spremlja me povsod in zahteva svoj delež časa, pozornosti, nege in tudi denarja. Je kot težaven in vedno čemeren otrok, ki se razhudi, kadar ni v središču pozornosti. Ko bi si najbolj želela imeti svoj mir, začne vreščati, razgrajati in topotati. Zbudi vsa čutila, razmeče dom, v katerem domuje tudi koža, v njem naredi kaos, in mi dolgo časa ne pusti, da bi ga lahko pospravila. Naporen je ta otrok. Ampak počasi odrašča. In ko bo dovolj velik in zrel, ga bom z veseljem spustila od sebe!

Me je pa kot verjetno vsak otrok naučil marsičesa in zame ustvaril ogromno priložnosti. Naučil me je, da se moram za stvari, ki so mi pomembne v življenju, boriti. Naj gre za zdravje, vrednote, delovno mesto, odnose z drugimi, hobije ali kaj drugega, kar mi je pomembno. Da moram v zvezi s temi stvarmi narediti akcijo. Da je daljša pot običajno tista, na kateri imam priložnost preseči ovire, ki se mi postavijo na pot, in s tem pridobiti izkušnje, s katerimi potem lažje dosežem vse nadaljne cilje.

Koraki k ozaveščanju

Eden od zelo osebnih ciljev, ki sem jih imela v preteklem letu, je bilo ozaveščanje o potencialnih nevarnostih kortikosteroidnih krem in o zasvojenosti z njimi oz. o Sindromu rdeče kože. Prvi korak k večjemu ozaveščanju je naredila Tamara Oblak, ko je o Sindromu rdeče kože spregovorila v oddaji Klepet ob kavi. O odvajanju je spregovorila v okviru deljenja izkušnje z bioterapijami, ki sva jih obe imeli pri bioenergetiku Veseljku Tomiću. Njeno deljenje izkušnje je mnogim dalo informacije o tej temi, ki bi jih le stežka našli drugje. <3

Pomemben korak sva malo po tem naredili tudi s Petro Brne, ko sva za revijo Bodi eko delili svoji izkušnji z odvajanjem. Najin namen je bil in je poleg ozaveščanja tudi podpora in opolnomočenje vseh, ki gredo skozi odvajanje od kortikosteroidnih krem. Želiva si pripomoči k temu, da bi se rdečki lažje soočili z odvajanjem in predvsem, da bi sploh izvedeli za možnost, da jim prenehanje uporabe kortikosteroidov v primeru zasvojenosti lahko omogoči, da bodo na neki točki imeli zdravo kožo.

Ob tem bi se zahvalila novinarki Anji Kralj za posluh in pripravljenost za ustvarjanje prostora, v katerem sva s Petro lahko delili to občutljivo temo, pa tudi fotografinji Nataši Kralj za prijetno fotografiranje in odlične fotografije.

Pogled naprej

Ker je za vse rdečke izrednega pomena razumevanje situacije, podpora bližnjih, strokovnjakov in tudi tistih, ki gredo skozi enako izkušnjo, pa tudi opolnomočenje, sva s Petro, ki je za to dala pobudo in v ta namen prispevala svoje znanje in glavne poudarke iz svojega magistrskega dela, pripravili tudi srečanje za rdečke. To je bilo čustveno, polno olajšanja, razumevanja, upanja, novega zagona in motivacije. Petra je magistrirala na področju psihologije z nalogo, ki nosi naslov Psihološki vidiki prestajanja odtegnitvenega sindroma od kortikosteroidov. Na podlagi magistrske naloge je za nas pripravila informativno in zares pomembno predavanje.

Razumevanje tega, kaj se nam sploh dogaja, tako v fizičnem kot v psihološkem smislu, in predvsem zakaj, je mnogokrat odločilno v soočenju z nečim tako kompleksnim kot je odvajanje od kortikosteroidov. Zato verjamem, da smo ji vsi rdečki za njeno delo iz srca hvaležni. <3 Podobno srečanje pripravljamo spet kmalu in vsi rdečki boste o tem obveščeni.

Ponosna sem na vse vas, ki greste skozi odvajanje od KS, in iz srca vam vsem želim, da se pogumno soočate z odvajanjem, in da bo tega procesa za vas čim prej konec. In predvsem, naj ne bo zaman. Lahko vam zares veliko da, samo odločiti se morate za to! In verjamem, da ne glede na vse, takšna preizkušnja za vsakogar pomeni zares pomembno izkušnjo, ki ima lahko velik vpliv na celotno življenje. Meni je vsekakor spremenila poti, po vijugastih in strmih predelih in preko prepadov do marsikatere ugotovitve in uvida, ki me na mnoge načine bogatijo.

Navdih – globalno

Na tej točki bi omenila tudi ozaveščanje v bolj globalnem smislu, o katerem sem že govorila na tem blogu. O Briani Banos, ki pripravlja dokumentarni film na temo odvajanja od kortikosteroidnih krem, ki naj bi bil dokončan letos proti koncu leta. Briana prihaja iz Floride in svoj napredek z dokumentarcem, ki ga je poimenovala Preventable: Protecting our largest organ (Preprečljivo: Zaščitimo naš največji organ), in tudi motivacijo in navdih, deli na sledečih kanalih:

Spremljanje katerega od teh kanalov priporočam vsem, ki razumete angleško in potrebujete spodbudo v hudih obdobjih odvajanja, kajti Briana nežno motiviranje in pozitivno perspektivo zna zapakirati na res hudomušen in navdihujoč način.

Od zaključkov k začetkom

Verjamem, da marsikateri rdeček ni imel prijetnega zaključka leta. Sploh tisti v prvih mesecih odvajanja ali pa v kasnejših obdobjih s hudimi poslabšanji, ste verjetno komaj čakali, da je vsega konec, da se lahko osamite in “v miru” nadaljujete s svojim dolgotrajnim bojem.

Obljubljam vam, da pridejo lepša silvestrovanja! Čeprav vam to v tem trenutku verjetno sploh ne pomeni veliko. Pomembnejše so vam obletnice odvajanja, vsak nov preživet mesec, vaši osebni dosežki, za katere dajete svoj lastni znoj in kri.

Pa vendar, ko sem se sama letos ob odštevanju “3, 2, 1” znašla na plesnem podu velike plesne dvorane, mi ni bilo več mar za to, da me koža ščemi, srbi in peče. Te občutke sem potisnila vstran in bila samo tam, vesela, da končno lahko počnem to, kar me navdušuje, z ljudmi, ki mi veliko pomenijo, ob zaključku starega in začetku novega. Tudi vi boste prišli do tega trenutka, ko odvajanje in vse povezano z njim, ne bo več edina in najpomembnejša stvar na celem svetu. Želim vam, da čim prej.

Vsem vam v letu 2018 želim navdiha, motivacije in poguma, da odkrivate to, kar vas resnično navdušuje in se veselite vseh vzponov in padcev, ki vam pridejo na pot. Tudi ti so tu z namenom. 🙂

In ne glede na vse – nikdar ne nehajte vztrajati. 

Te zanima več? Vpiši se tule spodaj in prihodnje objave ti pošljem kar v e-poštni nabiralnik, da česa ne zamudiš.
Se beremo*

Write A Comment